Художествена литература
Научна литература
Справочна литература
Литература за деца
Мултимедийни издания
ENG
Светлозар Жеков, КИРИЛ КАДИЙСКИ. ЛИТЕРАТУРНА АНКЕТА
Анкетата на литературния критик Светлозар Жеков с поета и преводача Кирил Кадийски е явление в новата българска книжнина.
 
Такава книга може да бъде създадена само от единомишленици, равностойно стоящи един срещу друг, каквито са Кирил Кадийски и Светлозар Жеков, свързани в десетилетно творческо и приятелско общуване. За такава книга се изисква и от двамата (анкетирания и анкетиращия) ясни естетически и граждански позиции и сила на духа при тяхното отстояване.  
 
Мащабният замисъл на критика разчупва и надхвърля неоспоримите до неотдавна канони на жанра, поставяйки нови изисквания пред него. Следвайки уроците на великите си предходници в литературното анкетиране, Светлозар Жеков е замислил и конструирал творбата като "спирала на познанието" – от доловеното към опознаването и осмислянето му, от първите стъпки през трудния преход до покоряването на върха, от личното през общественото му осъзнаване до общозначимото, от злободневното през общочовешките му проекции до философското му осмисляне и т.н. Именно тази архитектоника е позволила на двамата съавтори на творбата щрих след щрих да изградят един ярък, запомнящ се образ на литературния, културния и обществения ни живот през последните четири десетилетия. Този образ може да харесва на едни или да бъде хулен от други – но той не може да бъде отречен. Той е литературно-исторически, естетически и културен факт, свързан с една от емблематичните личности в българското и европейското културно пространство на новото време – Кирил Кадийски.
 
Бурните реакции на одобрение/неодобрение, появили се в общественото пространство след излизането на анкетата, показват че с високия си професионализъм и честното си говорене (закърняло през десетилетията на тоталитаризма) Светлозар Жеков и Кирил Кадийски вдъхват нов живот на литературно-историографския жанр. И че тяхната книга още дълги години ще бъде четена като неподправен документ за противоречивото ни време преди да бъде поставена върху прашната лавица на историята…
 
 
ИЗ ЛИТЕРАТУРНИЯ ДЕБАТ ЗА АНКЕТАТА
 
 
 
new online casino
© 2017 Книгоиздателство "Перо"
Login Form

Забравена парола