Художествена литература
Научна литература
Справочна литература
Литература за деца
Мултимедийни издания
ENG
Едгар Л. Доктороу, РАГТАЙМ
Едгар Л. Доктороу, РАГТАЙМЕдгар Лорънс Док­тороу – родителите му избрали името Едгар в чест на амери­канския писател Едгар Алън По, а очарованието на света на литературата за него било толкова силно, че едва осемгодишен решил, че ще стане писател. Тридесет и седем години по-късно, през 1975 г., неговият роман "Рагтайм" е провъзгласен за литературното събитие на годината. Със своите над два милиона продадени екземпляра той е и книгата, която утвърждава окончателно Едгар Лорънс Док­тороу като автор със световна слава и популярност. "Рагтайм" не е обикновен роман, а успешен експеримент за исторически колаж, в който авторът проследява и анализира най-значимите събития в Америка през послед­ните сто години: вълната на европейската емиграция и бавният упадък на англосаксонския "естаблишмънт" (установени порядки), раз­витието на индустриалния капитализъм и кристализирането на радикалната и революционна критика, раждането на психоанализата и промените в съзнанието на американ­ските жени. Сред персонажите на книгата са "Вълшебникът" Хари Худини и президентът Теодор Рузвелт, бун­тарката Ема Голдман и дори Зигмунд Фройд и Карл Густав Юнг. Оценката на критиката за "Рагтайм" е толкова ентусиазирана, колкото и оценката на читателите, и Доктороу е провъзгласен за "последната приятна изненада на американската литература". Това признание се затвърждава окончателно, когато авторските права върху книгата са закупени (за 500 хиляди долара) от филмовия проду­цент Дино Де Лаурентис. Не закъснява и премиерата на очакваната екранизация – филмът "Рагтайм", заснет от режисьора Милош Формаи. Популярността на романа – едно от най-големите събития в американската проза през 70-те години, както и успехът на мюзикъла "Коса"– предишната творба на режисъора Милош Форман, са достатъчни основания за големия интерес, с който се очаква този филм.
В поредицата "Романи и филми" е включен както романът "Рагтайм", така и много фотоси, рецензии, интервюта и статии, посветени на екранизацията му от Милош Форман.
ЕДГАР ЛОРЪНС ДОКТОРОУ: Рагтайм определям като фалшив историчес­ки документ един сън за неща и събития, кои­то в действителност не са съществували. 
МИЛОШ ФОРМАН:
Пулсиращата артерия на Рагтайм сред без­бройните пъстри сюжетни нишки е именно в тази схватка между стабилност и недоволство, конформизъм и предизвикателство.  
 
© 2019 Книгоиздателство "Перо"
Login Form

Забравена парола